Schimmel of kalknagels

In de volksmond worden ze veelal kalknagels genoemd, maar het is een nagel met een schimmelinfectie.
Schimmelnagels (onychomycose) worden veroorzaakt door een besmettelijke infectie die overal waar men op de blote voeten loopt kan oplopen.
De meeste infecties ziet men bij personen vanaf ongeveer 40 jaar, aangezien deze een verhoogde kans op besmetting lopen. In de warme, vochtige omgeving van sok en schoen kan de schimmel zich gemakkelijk vermenigvuldigen.

De nagel ziet veelal geel en wordt dikker en bros.
Als een nagel eenmaal besmet is, kan via de onderzijde van de nagel, de gehele nagelplaat aangetast worden. De nagelplaat komt los te liggen en eronder hoopt zich materiaal op waarin de schimmel extra goed gedijt.

In samenwerking met de pedicure kan zo'n schimmelnagel behandeld worden en zelfs verdwijnen, maar het is dan noodzakelijk, dat men consequent de nagel dagelijks behandelt met een crème of tinctuur.
In de eerste plaats zal de pedicure uw nagel(s) weer tot normale dikte slijpen, en eventuele los zittende delen weghalen, dit is absoluut niet pijnlijk.
Dan is het belangrijk dat u zelf met een nageltinctuur of crème, dagelijks uw nagel(s) behandeld. Doch de sporen van de schimmel zitten ook in uw sokken/panty's en schoenen, daarom is het belangrijk dat u ook deze behandelt.
Hiervoor zijn antischimmel poeders in de handel, waarmee de binnenkant van schoenen en sokken bestoven moeten worden.


Schimmeldiagnostiek

Om te bepalen of er inderdaad sprake is van een schimmelinfectie van de nagelplaat wordt er een stukje aangetaste nagel afgenomen, door een voor schimmeldiagnostiek gecertificeerde voetverzorger.

Dit wordt dan voor onderzoek naar het laboratorium van UMC st. Radboud te Nijmegen gestuurd. Sinds 1 september 2011 is een nieuwe snelle gevoelige test ontwikkeld voor de schimmeldiagnostiek.

Hiervoor is een verwijsbrief van de huisarts nodig om de kosten van het onderzoek van de zorgverzekeraar vergoed te krijgen.

Eventuele behandeling van de schimmelinfectie gebeurd via het CARE protocol en is er op gericht om het milieu, in en om de nagelplaat, of de huid zo te veranderen dat schimmelgroei geremd wordt. Hiervoor worden lokaal op de nagel aan te brengen producten gebruikt. Ook zal de pedicure de aangetaste nagels zo dun mogelijk frezen, dit bevordert de groei van de nagelplaat. Verder zal zij haar cliënt voorlichten en motiveren om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. In samenwerking met de huisarts kunnen er ook eventueel orale anti-schimmelmiddelen worden voorgeschreven.