Wat houdt een pedicure behandeling in?

Als u een afspraak heeft gemaakt bij de pedicure en eenmaal in de pedicure stoel heeft plaats genomen, worden er eerst standaard vragen gesteld zoals: Gebruikt u bloedverdunners, bent u diabeet, bent u ergens allergisch voor, heeft u speciale klachten e.d. Dit om een goed beeld te krijgen van de cliŽnt en rekening te kunnen houden met de medische achtergrond.

Nadat dit genoteerd is zal de pedicure uw voeten grondig onderzoeken op b.v. schimmelnagels, ingegroeide nagels, zwemmers eczeem, likdoorns, eelt en houding van tenen en voeten, waarna de behandeling begint.

Allereerst wordt uw voet gedesinfecteerd. Daarna worden de nagels geknipt.

Mochten er schimmelnagels aanwezig zijn dan worden deze pijnloos tot normale dikte geslepen. Heeft u last van een ingegroeide nagel, dan zal deze vakkundig behandeld worden. Dit kan gevoelig zijn als de nagelwal erom heen al geÔrriteerd is, maar over het algemeen is ook dit niet pijnlijk. Hierna worden uw nagels met moderne nattechniek machinaal gevijld, gepolijst en de nagelwallen en -riemen bewerkt.

Dan wordt er nogmaals gedesinfecteerd en worden de nagels schoongemaakt.

Hierna zullen eventuele likdoorns en eelt weggesneden worden, dit gaat wederom pijnloos daar eelt dode huidcellen zijn. Daarna wordt alles netjes machinaal glad gefreesd.

Ook kloven en eelt aan de hiel worden zo bewerkt. Als het eelt droog en brokkelig is, zal de pedicure dit eerst lichtjes invetten, waarna het wegsnijden een stuk gemakkelijker gaat. Nogmaals zullen uw voeten worden gedesinfecteerd.

Na behandeling van de voeten krijgt u als extra nog een korte ontspannende voetmassage.

 

Simm's classificatie

Bij screening van de voeten van mensen met diabetes, wordt de zogenaamde 'Simm's classificatie' aangehouden. Dit is een risico inventarisatie die in kaart brengt welke risico's de patiŽnt loopt op het mogelijk ontstaan van protectieve (beschermende) sensibiliteit (PS) of perifeer arterieel vaatlijden (PAV) en een ulcus (wond) of een amputatie in de voorgeschiedenis.

De classificatie loopt van klasse 0 t/m 3.

Het is enkel mogelijk een Simm's classificatie vast te stellen nadat een screening is uitgevoerd volgens de gestelde richtlijnen. Huisartsen, diabetesverpleegkundigen en podotherapeuten kunnen deze classificatie vaststellen.

Simm's classificatie op nota noodzakelijk?

Het is wettelijk vastgelegd dat in de basisverzekering alleen de behandeling van Simm's 1 t/m 3 voor vergoeding in aanmerking komt, bij 0 wordt via de aanvullende verzekering vergoed. Daarom eisen sommige zorgverzekeraars de vermelding van de Simm's classificatie op de nota van de cliŽnt. Deze verandering is het gevolg van wijzigingen in het zorgstelsel. De zorgverzekeraars kunnen bij het ontbreken van de classificatie ervoor kiezen de nota's niet uit te betalen.

Neemt u contact op met uw huisarts of diabetesverpleegkundige om te informeren naar uw Simm's classificatie of wellicht moet een screening nog worden uitgevoerd.

Na ontvangst kan ik de Simm's classificatie op de nota vermelden en kunnen problemen bij het terug betalen van uw nota door de zorgverzekeraar worden voorkomen.